İçindekiler ve Önsöz
Arkaik Çağ Heykeltıraşlığı
Hazırlayan: Prof. Dr. Mustafa Şahin
E-Posta: msahin25@gmail.com
Arkaik Çağ Heykeltıraşlığı
Hazırlayan: Prof. Dr. Mustafa Şahin
E-Posta: msahin25@gmail.com
Konu ile ilgili önemli başvuru kaynakları, terminoloji, arkaik çağ kronolojisi, stil kritik, anatomi hakkında bilgiler. Yunan heykelinin ortaya çıkmasını sağlayan tarihsel gelişmeler.
İlk figürinlerin ortaya çıkması ve gelişimi. Protogeometrik figürinler. Olympia ve Akropolis buluntuları ağırlıklı Geometrik çağ ve Dedalik çağ figürinleri tanıtılacaktır.
Taş ve mermerden normal insan boyutunda ve kolosal heykellerin ortaya çıkması ve heykeltıraşlığın gelişmesinde Anadolu ve Mısır’ın rolü irdelenecektir.
Normal insan boyutunda ve kolosal taş heykellerin ilk örnekleri tanıtılacaktır: Palanga ve Kululu heykelleri, Delphi Krosu, Deloslu Nikandre, Auxerreli Kız, Mykenai Başı, Olympia Heraion’undan Hera Başı vb.
Erken Arkaik döneme tarihlenen erkek heykeller tanıtılacaktır: Dipylon Kourosu, New York Kourosu, Sunion Kourosu, Kleobis – Biton vd.
Olgun Arkaik döneme tarihlenen erkek heykelleri tanıtılacak: Orchimenos Thera grubu olarak adlandırılan heykeller, Sounion Grubuna ait heykeller, Londra Kourosu, Volomandra, Floransa, Tenea vb.
Geç Arkaik döneme tarihlenen erkek heykelleri tanıtılacak: Kroisos, Kopenhagen Başı, Keos Kourosu, Ptoon Grubu Kourosları, Münih Kourosu, Preus Apollonu, Piombino Apollonu vd.
Erken Arkaik döneme tarihlenen kadın heykelleri tanıtılacak: Samos Koreleri, Akropolis Koreleri vb.
Olgun Arkaik döneme tarihlenen kadın heykelleri tanıtılacak: Lyon Koresi, Akropolis Koreleri, Peploslu Kore vb.
Geç Arkaik döneme tarihlenen kadın heykelleri tanıtılacak: Antenor Koresi, Akropolis Koreleri vb.
Samos Heraionu’na adanan bir erkek, bir kadın ve birisi delikanlı olmak üzere dört çocuktan (Philippe, Ornithe) oluşan heykel grubunun tanıtımı.
M.Ö. 530-525 yıllarına tarihlenen ve Delphi’de Siphnoslular tarafından inşa edilen hazine dairesinin heykeltıraşlık eserleri tanıtılacaktır.
Didim – Milet arasındaki kutsal yolun her iki tarafını süsleyen ve arkeoloji terminolojisinde Brankhidler olarak isimlendirilen yontu grubu tanıtılacak.
Batı Anadolu kentlerinde yontulan kadın ve delikanlı heykelleri tanıtılacak: Ephesos Artemis Tapınağı, Klaros Koresi, Erdek Kurosu, Keramos başı, Knidos Hekimi, Didym ve Milet Koreleri, Myrina Koresi, İstanbul Koresi, Erytrai Koresi, Kadıköy Koresi vd.